BEN JIJ JE BEWUST VAN JOUW INVLOED OP JOUW DIER?

Huisdier of dier?
In dit stuk noem ik het woord dier heel bewust. We noemen het in onze taalgebruik ‘huis’dier. Voor mij is dit een woord wat niet kloppend voelt. Als ik het in de Van Dale opzoek staat er: dier dat door de mens om het nut of de gezelligheid gehouden wordt. De vertaling klinkt als bezit of als object in dienst van de mens.
Zelf gebruik ik liever het woord ‘dier’, die ik zie als gelijke, een volwaardig gezinslid, een wezen met bewustzijn, gevoel en grootse rijkdom. Het dier is er niet alleen voor ons, wij zijn er ook voor het dier.

Dieren en ik
Zoals sommigen van jullie inmiddels weten, is dat ik, naast het coachen van mensen, me ook bezig houd met dieren. Zo word ik door mensen benaderd om op hun dieren te passen en/of om met hun dieren te communiceren wanneer ze bij de dierenarts niet de oplossing vinden die ze zoeken.

Alles is energie
Een van de dingen die ik tegen kom, is dat er veel gezegd is over het positieve effect van dieren op mensen. Maar dat mensen vaak nog onbewust zijn VAN dat de energie ook andersom werkt. Hoe het met ons gaat, is ook van invloed is op ons dier. Graag breng ik onze invloed wat meer onder de aandacht, omdat er een wereld open gaat wanneer jij je bewust bent van jezelf, jouw welzijn en de impact hiervan op jouw dier.

Alles is namelijk energie en wanneer jij met je dier veel samen zijn in dezelfde ruimte, pikken jullie hoe dan ook energie van elkaar op. Onze dieren spiegelen ons, en als we ervoor open staan, kunnen ze ons enorm veel leren over onszelf. Daarnaast zorgt dit proces ook voor wederzijds begrip en dus ook voor het versterken van de onderlinge band.

Mijn dier heeft klachten. Wat nu?
Wanneer een dier klachten heeft, gaan we vaak naar de dierenarts om de fysieke oorzaken te onderzoeken. Ontzettend logisch, want als je van je dier houdt, wil je niet dat hij/zij lijdt. Het is voor een dier vaak erg stressvol om naar de dierenkliniek te gaan. Bovendien weet het dier al, voordat jij de afspraak hebt gemaakt bij de dierenarts, dat jullie daar naartoe gaan. Op het moment dat jij je zorgen gaat maken over de gezondheid van je dier en aan de dierenarts denkt, pikt jouw dier dit ook op. Misschien herken je dit wel, dat je poes of hond zich verstopt voordat jij je jas pakt om naar de dierenarts te gaan. Je bent uiteraard even gerustgesteld als de dierenarts een medicijn geeft, waardoor de klacht is opgelost. En hopelijk is dan ook de oorzaak aangepakt, want anders is het oplossen slechts van korte duur.

Een andere manier om naar klachten te kijken
Ik wil niet zeggen dat naar een dierenarts gaan slecht is, helemaal niet zelfs. Het is altijd goed om de dierenarts te benaderen wanneer je dier ziek is. Maar ik vind het waardevol om daarnaast te weten dat er meerdere manieren zijn om naar klachten te kijken. Een ervan is om klachten op een zinvolle biologische manier te bekijken, vanuit hoe de natuur, energie en bewustzijn werkt. Hier is veel over te zeggen, maar hieronder noem ik twee voorbeelden in het anders kijken naar klachten.

Voorbeeld in het spiegelen van energie:
Als je dier bijvoorbeeld stressachtig gedrag vertoont, ga dan vooral ook bij jezelf na: Hoe is het nu met mij? Ervaar ik soms stress?
Stressachtig gedrag kan zich uiten in bijvoorbeeld de huid kapot krabben, zichzelf overmatig verzorgen, janken/blaffen/miauwen, veranderde eetlust, zich afzonderen.
Als jij je bewust wordt van jouw stress, zou je eens kunnen onderzoeken wat er verandert als jij hierin zorgt voor jezelf en hoe je dier hierop reageert.

Voorbeeld in spiegelen van hoe de natuur werkt:
Wanneer een kat ineens op bed plast kan het zijn dat door stress de kat het territorium af wil bakenen of een grens probeert aan te geven. Absoluut niet fijn voor ons mensen, maar heel logisch en zinvol voor het dier om dit op deze manier te doen. Dit voorbeeld heb ik onlangs bij een huisbezoek meegemaakt. De oplossing bleek, na gecommuniceerd te hebben met de kat en de ‘baasjes’ , te zitten in andere kattenbakvulling en het zorgen voor een eigen plekje omdat deze kat zich geïntimideerd voelde door een andere soortgenoot in huis. Ook werd er hier iets in de relatie van de baasjes gespiegeld, en daarmee zijn de baasjes aan de slag gegaan.

Creëer een rustige energie/ gevoelswereld/ liefdesveld
Al met al kan stress een hele grote factor zijn van vele klachten. Dus wanneer jij samen met je dier een rustige energie/gevoelswereld creëert, hoe fijn dit voor jullie beide welzijn is!

Maar hoe doe je dat dan? Hieronder een uitnodiging voor jou om dagelijks met je dier te doen:
Waar jij jezelf en je dier een groot plezier mee doet, is om samen in aandacht bij elkaar te zijn in stilte. Een aantal minuten met volle aandacht bij jezelf en je dier. Met de focus op het hier en nu in contact met de aarde. Daar waar jullie beide zijn. Oefen in het leegmaken van je hoofd door jezelf te richten op wat je hoort en het staren naar 1 punt in de buurt van je dier. En sta open voor wat er mag ontstaan voor jezelf en tussen jullie.
Zo kun je bijvoorbeeld na wat vaker en langer oefenen, merken dat je dier zich makkelijker gaat ontspannen, dichterbij je gaat liggen of dat je beelden of andere informatie oppikt van je dier.

Mijn ervaring hiermee is dat ik inmiddels heel goed weet wanneer mijn poes Yuna reageert op mijn stress en angst. Ze loopt van me weg, gaat krabben of overgeven. Ik heb samen met haar geleerd om naar mijn patronen te kijken, daar verantwoording voor te nemen, en in de rust te gaan (en dat lukt zeker niet altijd!). In een plek landen, voorbij mijn verhalen, waarbij ik, zij en zelfs onze vorm wegvalt. Ik ervaar het als een warm bad vloeibare liefde. Deze plek zit vol verrassingen! En ik gun jou en jouw dier(en) deze ontdekkingstocht samen ook!

Er is een speciale EcoNIDRA sessie voor Mens en Dier in de maak. Speciaal om de relatie met jezelf en met je dier te versterken. Of wanneer jij je dier gezondheid, liefde of iets anders toewenst. Tijdens deze opgenomen diepte-ontspanning kun je je dier meenemen op een rust-reis en een zaadje planten voor transformatie/heling. Tegen een kleine vergoeding kun je deze ontvangen en onbeperkt op jouw moment op jouw plek samen met jouw dier/dieren afluisteren. Mocht je deze t.z.t. willen ontvangen, kun je me alvast mailen op info@gwenmelis.nl.